Trečias dalyvis. Keksiukai “Obuolių pyragas”

Kažkurią dieną prisiminiau obuolių pyragą, kurį kepdavau rudenį, nes būtinai reikdavo sunaudoti gausų obuolių derlių iš kaimo. Koks jis būdavo kvapnus, sultingas, sunkus, su rūgščiais kaimiškų obuolių gabaliukais viduje… Ir baisiai užsimaniau panašaus skonio keksiukų. Bet ne su obuoliais tešloje – vaizduotėje iškilo keksiukai su saldžiarūgščiu obuolienės įdaru…

O kad jau “susvajojau” tokius keksiukus, pradėjau ieškoti receptų svajonės įgyvendinimui. Beeet, vieno recepto, apimančio visus norimus aspektus ir skambančio pakankamai skaniai, neradau, todėl pabandžiau suderinti keksiukų pagrindą iš vieno recepto su obuolių įdaru iš kito.

Papuošimui, kaip visada, naudojau kokosų pieno kremą. Pažiūrėkim, kas iš to išėjo. 🙂

Keksiukų tešlos receptą radau http://www.forellesreceptai.lt

Obuolių įdarą gaminau pagal http://skoniurumba.lt

Kokosų kremo receptas iš http://heatherriggleman.com

Skonis: keksiukai sunkūs, tikrai pyragiški, neriebūs, nesaldūs, beveik sveikuoliški. Kol be įdaro – mano skoniui šiek tiek sausoki, bet  saldžiarūgščiai obuoliukai ir kokosų kremo kepurėlė reikalą tikrai pataiso. Sakyčiau, tikrai nusipelnęs pretendentas į prizinę keksiukiados vietą.
Originaliame recepte gaminami miniatiūriniai keksiukai, bet aš suplanavau įdarą, o ir mažų sijonėlių neturėjau, todėl gaminau įprasto dydžio.

12 įprasto dydžio keksiukų reikia:
2 puodelių (474 ml) miltų (puodelis – 237 ml);
0,5 puodelio (118,5 ml) cukraus;
1 kiaušinio;
3/4 puodelio (178 ml) obuolių tyrės (naudojau pirktinę);
0,5 puodelio (118,5 ml) kokosų pieno (juo pakeičiau originaliame recepte nurodytą natūralų jogurtą);
1/8 puodelio (30 ml) aliejaus;
1 a.š. kepimo miltelių;
0,5 a.š. kepimo sodos;
0,5 a.š. cinamono;
1/8 a.š. druskos.

– Sumaišykite miltus su soda, kepimo milteliais, druska bei cinamonu.
– Kitame inde išplakite kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps, o masė pabals ir pasipūs.
– Į šį plakinį sukrėskite obuolių tyrę, jogurtą, supilkite aliejų ir gerai išplakite.
– Įsijokite sausus ingredientus.
– Tešlą išskirstykite į keksiukų sijonėlius ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. – Prieš įdarydami, keksiukus visiškai atvėsinkite.

Obuolių įdarui turėkite:
3 nedidelius obuolius;
2 v.š. augalinio margarino (vietoje sviesto);
50 g rudojo cukraus (naudojau paprastą); ketvirčio citrinos sulčių;
0,5 v.š. cinamono;
¼ v.š. obuolių pyrago prieskonių (nebūtina);
Mano obuoliai buvo nemaži ir saldūs, todėl ir įdaras išėjo gana saldus, o norėjau būtinai saldžiarūgščio. Citrinos daugiau neturėjau, tad papildomai įbėriau žiupsnelį citrinos rūgšties.

– Obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais gabaliukais. Suberkite į prikaistuvį.
– Sudėkite sviestą, cukrų, prieskonius ir citrinos sultis.
– Viską patroškinkite. Originaliame recepte siūloma troškinti apie 10-15 minučių, kol obuoliai suminkštės. Man norėjosi, kad įdaras būtų nevienalytis, o būtų ir tiršto obuolių džemo, ir liktų nedidukų obuolių gabaliukų, todėl troškinau ilgėliau, kol pasiekiau norimą konsistenciją. Tai užtruko apie 25 minutes.
– Įdarą atvėsinkite.

Kokosų pieno kremui reikia:
1 skardinės riebaus kokosų pieno (liesas gali nesutirštėti);
3 šauktų cukraus pudros;
1 a.š. vanilinio cukraus;
1 a. š. citrinos sulčių;
1 pakelio (9 g.) grietinėlės standiklio.

– Kokosų pieną per naktį palaikykite šaldytuve.
– Atsargiai atidarykite skardinę (nesuplakite ir neapverskite) ir sluoksniais į dubenį nuiminėkite kokosų kremą (apačioje turi likti balzganas skystis, kurį galėsite panaudoti kt. patiekalams).
– Į kokosų kremo masę įdėkite cukraus pudrą, vanilinį cukrų, citrinos sultis ir grietinėlės standiklį. Maišykite elektriniu plakikiu, kol sutirštės. Pradėkite nuo mažiausio greičio ir pamažu jį didinkite, judindami plakiklį aukštyn-žemyn, kad atsirastų kuo daugiau oro tarpelių.
– Keksiukų viduryje peiliu išpjaukite nedideles apvalias duobutes ir pripildykite jas obuolių įdaro (tam naudojau du mažus šaukštelius).
– Puoškite kokosų kremo kepurėle.

Pažiūrim, kaip atrodo mano būsimi čempionai. Kremas vis dar nesiraito taip, kaip raitosi youtube vaizdeliuose 😀

Featured imageFeatured imageFeatured image

Advertisements

2 thoughts on “Trečias dalyvis. Keksiukai “Obuolių pyragas”

  1. Atgalinis pranešimas: Tobulai drėgnų keksiukų recepto beieškant | Keksiukiada

  2. Atgalinis pranešimas: Vaniliniai keksiukai 2 (su bananiniu įdaru) | Keksiukiada

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s