Ketvirtas dalyvis. Vaniliniai keksiukai su citrininiu įdaru

Tiek susižavėjau saldžiarūgščiu keksiukų “Obuolių pyragas” skoniu, kad nutariau ir šįkart pagaminti ką nors panašaus. Tik jau be obuolių.  Svarsčiau apie apelsinų įdarą, bet galiausiai apsistojau ties citrininiu. Truputį baiminausi, kad bus per rūgštu, bet… vis tiek pabandžiau. 🙂

Kokosai man jau atsibodo, todėl šįkart kreminei kepurėlei nutariau išbandyti kokį nors kitą kremą. Iš veganiškų prekių parduotuvės nusipirkau plakamosios ryžių grietinėlės.

Keksiukų ir įdaro receptą aptikau http://www.sauletavirtuve.lt.

Ryžių grietinėlės kremo receptą sugalvojau, remdamasi patirtimi, įgyta gaminant kokosų kremą.

Skonis: labai purūs, lengvi, minkštučiai keksiukai. Kol buvo be įdaro ir kepurėlės, šiek tiek trūko drėgmės ir gana stipriai jautėsi kiaušinių skonis, kas man nelabai patiko. Su įdaru ir kremu šio poskonio nebeliko.
Drėgnumas, pasirodo, gali būti pasiektas sulaistant keksiukus. Čia man buvo netikėtas atradimas. Negi visus iki tol mano išbrokuotus kaip per sausus keksiukus buvo galima “pataisyti” sulaistymu?
Ryžių grietinėlė turi neįprastą specifinį skonį. Jis saldokas, nėra nemalonus, bet man visgi skanesnis kokosų pieno kremas.
Bendras keksiukų skonis labai labai vykęs. Minkštučiai, drėgni vaniliniai keksiukai su rūgštoku citrininiu įdaru ir saldžia kepurėle… Tokius tikrai nebūtų gėda vežtis į svečius. Šie keksiukai neabejotinai pretenduoja į medalį. Gal net skanesni už obuolių pyrago keksiukus 🙂

12 keksiukų reikia:
175 g miltų;
90 g aliejaus (naudojau vietoje sviesto);
50 g cukraus;
2 kiaušiniai;
2/3 puodelio riebaus kokosų pieno (naudojau vietoje grietinės arba tiršto vanilinio jogurto);
1 arb. š. vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų);
1 arb. š. kepimo miltelių;
½ arb. š. sodos;
½ arb. š. druskos.

– Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską.
– Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite aliejų su cukrumi iki purios masės.
– Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakdami masę iki vientisos konsistencijos.
– Supilkite vanilės ekstraktą (arba vanilinį cukrų), sudėkite kokosų pieną ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
– Per kelis kartus įsijokite miltus ir išmaišykite. Nepermaišykite – maišykite tik tol, kol neliks sausų miltų.
– Paruoštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
– Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol keksiukai bus iškepę.
– Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti.

Sulaistymui (dariau 2 kartus mažiau nei originaliame recepte, bet vis tiek daug liko, todėl siūlau gaminti tik ketvirtadalį. Nurodau jau sumažintus kiekius):
25 ml vandens;
1/4 citrinos sulčių;
0,5 valg. š. cukraus.

– Nedideliame puduolyje sumaišykite vandenį, citrinos sultis ir cukrų, kol cukrus ištirps.
– Atvėsusių keksiukų viduryje peiliu išpjaukite apvalią duobutę.
– Sulaistykite keksiukų paviršių paruoštu sirupu.

Citrinų kremui:
2 citrinų, sulčių ir žievelių;
100 g cukraus pudros;
50 g augalinio margarino (naudojau vietoje sviesto), tirpinto ir atvėsinto;
2 kiaušinių;
aš įdėjau dar 1 a. š. vanilinio cukraus.

– Į prikaistuvį supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinų žieveles, cukraus pudrą, supilkite tirpintą ir atvėsintą margariną, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
– Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir nuolat maišydami, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
– Masei sutirštėjus (man tai užtruko apie 20 min., gal kiek daugiau), išjunkite ugnį.
– Paruoštą citrinų kremą atvėsinkite, o tuomet juo pripildykite keksiukuose išpjautas duobutes.

Kreminei kepurėlei:
1/3 plakamosios ryžių grietinėlės;
1 šaukto cukraus pudros;
žiupsnelio citrinos rūgšties arba 1 a.š. citrinos sulčių;
man kremas išėjo skystokas, todėl papildomai supyliau 1 pakelį (9 g.) grietinėlės tirštiklio.

– Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir iki purumo išplakite elektriniu plakikliu.
– Dekoruokite atvėsusius ir įdarytus keksiukus.

Malonaus ir kvapnaus gaminimo!

O štai mano skanuoliai. Labai juokingai iškilo, lyg maži ugnikalniukai 🙂

Featured image

Featured image

Featured image

Advertisements

One thought on “Ketvirtas dalyvis. Vaniliniai keksiukai su citrininiu įdaru

  1. Atgalinis pranešimas: Skelbiu laimėtoją – vaniliniai keksiukai su šokolado plytele | Keksiukiada

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s